luni, 13 iunie 2011

Alte Mudre - Mudra Shankha

Shankha este termenul indian pentru scoica. Cand este practicata, degetele formeaza imaginea unei scoici.
Metoda: La inceput, inchideti degetele de la mana dreapta in jurul degetului mare de la mana stanga. Acum, plasati degetele mainii stangi in spatele palmei drepte. In final, uniti varful degetului mare drept cu cel al aratatorului stang.


Efecte: Degetul mare, care reprezinta elementul foc, este inconjurat (si de aceea atenuat) de celelalte degete. In acelasi timp, uniunea aratatorului stang cu degetul mare drept rezulta in cresterea elementului aer. Cu alte cuvinte, mudra Shankha duce la scaderea componentei Pitta si la cresterea componentelor Vaata si Kapha din organism.
Beneficii: Mudra Shankha poate fi utiizata pentru depasirea urmatoarelor tulburari:
1. Senzatie febrila in organism,
2. Temperatura ridicata a corpului  sau a unor parti ale sale,
3. Afectiuni alergice, mai ales urticarii (eruptii pe piele),
4. Probleme ale vocii (laringite) si ale gatului (faringite),
5. Moliciune / slabiciune / paralizie musculara.

 
Duratia: 45 de minute in fiecare zi, fie intr-o singura repriza, fie in trei de cate 15 minute. Poate fi practicata si durate mai lungi daca e necesar (ex.: febra sau alergii).
Precautii: Persoanele cu constitutie Vaata + Kapha ar trebui sa practice aceasta mudra cu moderatie.
Nota: Exista o varianta simplificata a acestei mudra, denumita ‘Sahaj shankha mudra’, care se practica prin incrucisarea celor opt degete si punerea in contact a varfurilor celor doua degete mari. Beneficiile acestei mudra sunt similare cu cele ale mudrei Shankha.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu