joi, 23 august 2012

Practici spirituale - Frumusetea

Practica de baza
Binecuvantarea Navajo (o comunitate amerindiana) "Mergi in frumusete" surprinde exact esenta acestei practici spirituale. Frumusetea este atat calea pe care mergi, cat si ceea ce te inconjoara pe cale. In splendoarea Creatiei, putem vedea formele exterioare. In moralitate si bunavointa ii recunostem expresiile interioare.
Incepe practica cu prezumtia ca frumusetea este pretutindeni asteptand doar sa o remarci. Permite-ti sa ii simti efectele asupra sufletului tau. Unele experiente te vor determina sa te opresti din drum si iti vor taia respiratia. Altele vor fi mai subtile, dar la fel de sublime. Apoi transforma-ti actiunile in reflectii ale frumusetii ce te inconjoara. 


Cum te ajuta aceasta practica
Dezordinea se pune in calea frumusetii. Daca avem prea multe lucruri si sarcini de indeplinit, e posibil sa nu remarcam frumusetea din ele. Opusul este simplitatea; inlaturand excesele, facem loc splendorii.
Routina si rigiditatea, de asemenea ne impiedica sa apreciem frumusetea. Daca ne lasam coplesiti de rutina, nu vom descoperi niciodata ineditul care ne asteapta dupa colt in fiecare zi. Daca avem o intelegere ingusta a esteticului. suntem limitati in abilitatea noastra de a recunoaste multiplele manifestari ale frumusetii.
Frumusetea este surprinzatoare, linistitoare si stimulatoare. Incearca aceasta practica atunci cand ai nevoie sa fii scos din modul obisnuit de vedea lucrurile si de a fi. Cultivarea ei iti va face mare placere. 


Citate despre frumusete

Ochiul care vede ce e nobil si frumos acolo unde alt ochi vede ceva obisnuit, este ochiul rugaciunii.
                                                                            (Wendy Beckett)


Buddha a considerat ca moralitatea este frumusetea fiintei umane si nu aparitia fizica sau podoabele exterioare.
                                                                           (Joseph Goldstein)

Nu pierde nicio oportunitate de a vedea frumusetea, pentru ca frumusetea e scrisul de mana al lui Dumnezeu.
                                                                          (Ralph Waldo Emerson)

Un act spontan de generozitate, facut cu altruism, este un exemplu de frumusete morala, precum sunt si anumite acte de curaj; modestia autentica mai este este un exemplu, cum e si dragostea altruista. Unii oameni poseda frumusete morala, la fel cum altii poseda frumusete fizica. Cu toate ca frumusetea morala poate fi un dar natural, este, fara indoiala, mai probabil sa apara si sa se dezvolte in societatile care o apreciaza si o incurajeaza.
                                                                         (Yi-Fu-Tuan)

 Oricand experimentez ceva frumos, sunt una su Sufletul. Acel moment de respiratie interioara, acea pauza si uimire pentru "cat de frumos este", e o rugaciune de apreciere, un moment de recunostinta in care apartin frumusetii si sunt una cu ea. Am ajuns sa apreciez ca un ochi estetic ma duce fara efort in Suflet.
                                                                        (Jean Shinoda Bolen)

Frumusetea salveaza. Frumusetea vindeca. Frumusetea motiveaza. Frumusetea uneste. Frumusetea ne duce inapoi spre origini si acolo se afla actul suprem de salvare, de vindecare de depasire a dualitatii. Frumusetea ne permite sa uotam durerea si sa ne scaldam in bucurie.
                                                                       (Matthew Fox)

A recunoaste, a aprecia sau a crea frumuste inseamna a aduce bucurie in viata.
                                                                      (Paul Brunton)

 Frumusetea interioara face posibil sa recunostem frumusetea exterioara.
                                                                     (Joan Chittister)

Arata-mi bunatatea, frumusetea, amabilitatea in fiecare persoana pe care o intalnesc.
                                                                    (Rebbe Nachman  of Breslov)

Numele lui Dumnezeu pentru a incerca sa vezi frumusetea acolo unde pare ascunsa sunt ya Jemal (frumusete) si ya Latif (subtil). Repetand aceste cuvinte, cultivi in inima ta sensibilitatea emotionala pentru frumusetea subtila care transpare dincolo de ce pare a fi urat si repulsiv.
                                                                   (Pir Vilayat Inayat)

 Aceasta lume nu e nimic mai mult decat sansa Frmusetii de a se expune. Si noi ce suntem? - Nimic mai mult decat sansa Frumusetii de a se vedea pe ea insasi. Pentru ca daca Frumusetea nu s-ar cauta pe ea insasi, noi nu am exista.
                                                                   (Ghalib)

 Frumusetea sufletului este mai greu de vazut decat cea fizica.
                                                                  (Aristotel)

 Infinita frumusete a lui Dumnezeu este mereu o revelatie.
                                                                  (Gregory of Nyssa)




Muzica
Cantecul lui Joe Cocker "You Are So Beautiful" este exemplu simplu de putere a frumusetii. Versurile repeta titlul spunand ceva putin diferit. Totusi, se pare ca exista multa sensibilitate in spatele cuvintelor. Cocker isi foloseste vocea sa speciala pentru a transmite dorinta sa palpabila nu numai pentru obiectul dorintei sale, dar si pentru frumusete in general. Asculta cantecul, in special pentru vibratiile vocii din final.


Semnale, reamintiri, promisiuni, binecuvantari
• Vederea culorii rosii (sau orice alta culoare alegi) poate fi un semnal pentru a remarca ceva frumos in jurul tau.
• Cand privesti un apus de soare uimitor, aminteste-ti sa pretuiesti experientele uimitoare.
• Promitet-ti ca atunci cand intalnesti pe cineva in nevoie, sa iti exprimi frumusetea interioara printr-un serviciu pe care sa i-l faci.
• Binecuvantat fie Cel Stralucitor care a creat o lume plina cu atata frumusete.

Rugaciuni, Mantre
Scrierile sacre sunt pline de tributuri aduse frumusetii. Foloseste-o pe cea a lui Rumi, din timpul meditatiei de dimineata si a pauzelor de peste zi. Remarca orice constientizare care insoteste mantra.
Inspiratie: Fiecare moment...
Expiratie: o noua frumusete


Exercitiu de imagnatie
Acest exercitiu, "Mergi in frumusete" se bazeaza pe o rugaciune Navajo.
Inchide ochii. Inspira lung de trei ori si expira lent.
Vezi si simte frumusetea din fata ta... Vezi si simte frumusetea din spatele tau... Vezi si simte frumusetea de deasupra ta... Vezi si simte frumustea de sub tine... Vezi si simte frumusetea de pretutindeni din jurul tau.
Expira o data. Vezi si simte-ti propia persoana pasind in frumusete... Stii ca se te opresti tot in frumusete. Cum te simti?
Expira din nou si deschide ochii.


Practica zilei
Cu totii impartasim frumusete. Ea ne uimeste fara exceptie... Frumusetea nu se termina niciodata pentru cel care este constient de ea. Chiar si crapaturile din trotuare contin motive geometrice de o frumusete uimitoare. Daca le fotografiem si marim aceste imagini, ne dam seama ca pasim pe frumusete in fiecare zi, chiar si atunci cand totul pare urat in jurul nostru.
                                                         Matthew Fox in Creation Spirituality
 
Pentru a practica acest gand: Descrie lucrul care te-a surprins cel mai mult prin frumusetea lui pe care l-ai vazut azi.


Exercitii spirituale 
Infrumuseteaza-ti casa. Incepe prin a indeparta orice dezodine si curata fiecare obiect pe care nu il folosesti. Afirma-ti dorinta de a-ti simplifica viata donand sau renuntand la cel putin un obiect de care nu ai nevoie cu adevarat. Acpo alege un colt din casa caruia sa ii acorzi o atentie speciala. Poate vei curata si lustrui o mobila de lemn sau vei curata fiecare bucata de gresie. In timp ce muncesti, admira  textura, culorile si structura fiecarui obiect.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu