luni, 27 august 2012

Mudre de baza - Prithvi Shaamak / Surya mudra

Cunoscuta sub numele de Surya mudra, aceasta mudra creste elementul Foc (Agni) din corp. De aceea poate fi denumita si Agni-vardhak mudra. In acelasi timp, aceasta mudra reduce elementul Pamant (Prithvi) din corp.

Metoda:
Aceasta mudra se formeaza plasand varful degetului inelar la baza degetului mare si apoi presand incet cu degetul mare peste degetul inelar. Aceasta duce la reducerea elementului pamant (din degetul inelar) de catre elementul foc (din degetul mare). Micsorand astfel elementul pamant, elementul foc poate sa se intareasca nestingherit.

Efecte: Prithvi-shaamak sau Agni-vardhak mudra mareste elementul foc, dar reduce elementul pamant din organism. Elemetul foc este asociat cu temperatura corpului si cu metabolismul. Practicarea acestei mudre ajuta la mentinerea temperaturii corpului si sustine metabolismul. Elementul Agni este, de asemenea, conectat si cu vederea. De aceea, practicarea regulata a Surya mudra intareste ochii slabiti si imbunatateste vederea. Agni este si o componenta a umoarei Pitta. Practicarea Prithvi-shaamak sau Surya mudra mareste umoasrea Pitta din organism. De aceea, aceasta mudra poate fi utilizata la depasirea problemelor cerate de deficientele de by Pitta. Ar trebui, insa, sa fie utilizata cu moderatie de catre persoanele cu exces de Pitta. Pentru ca Prithvi-shaamak mudra scade elementul pamant este excelenta pentru persoanele cu exces de element Prithvi. Elementul pamant este component al umoarei Kapha. De aceea, Prithvi-shaamak mudra este excelenta pentru persoanele cu constitutie pronuntat kapha. Ele pot practica aceasta mudra regulat, chir si pentru a preveni imbolnavirile.

Beneficii:
Prithvi-shaamak (Agni-vardhak; Surya) mudra poate fi utilizata pentru a trata urmatoarele afectiuni: Temperatuta a corpului, anormal scazuta; raceala la nivelul pielii, a corpului, a mainilor, a picioarelor, etc; rezistenta scazuta la frig, frisoane; hipoactivitate a glandei tiroide cauzand incetinirea metabolismului; obezitate, crestere progresiva a greutatii corpului; pierderea poftei de mancare, indigestie, constipatie; absenta transpiratiei; probleme ale ochilor, in special cataracta.

Durata:
30 pana la 45 de minute zilnic, intr-o sedinta sau in trei (cate 3 sedinte de 10-15 minute pe zi).

Perioada ideala:
Desi aceasta mudra poate fi practicata oricand, practicarea ei intre orele 10 dimineata si 2 dupa-amiaza sau 10 seara si 2 dimineata da rezultate mai bune.

Precautii:
Practicarea ei in exces poate cauza incalzirea excesiva a corpului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu