luni, 13 iunie 2011

Mudre de baza - Mudra Aakaash-shaamak / Shoonya

Cunoscuta ca Shoonya mudra, aceasta mudra micsoreaza elementul Aakaash (spatiu) din organism.
Metoda: Aceasta mudra se formeaza prin plasarea varfului degetului mijlociu la baza degetului mare si apoi crestrea usoara a presiunii degetului mare asupra celui mijlociu. Astfel, se reduce elementul spatiu (apartinand degetului mijlociu) cu ajutorul elementului foc (apartinand degetului mare).



Efecte: Mudra Aakaash-shaamak micsoreaza elementul Aakaash (spatiu) din organism. De aceea, ea poate fi utilizata la tratarea tulburarilor (enumerate mai jos) provocate de cresterea anormala a spatiului din organism. Elementul spatiu este asociat cu urechile. De aceea, mudra Aakaash shaamak ajuta in anumite tulburari legate de urechi. De fapt, este un remediu de necontestat pentru durerile de urechi.
Micsorarea spatiului interior limiteaza celelalte patru elemente din organism - vaayu (aer), agni (foc), jal (apa) si prithvi (pamant). Prin urmare, mudra Aakaash-shaamak poate fi benefica in combinatie cu mudrele Vaayu-shaamak, Agni-shaamak, Prithvi-shaamak si Jal-shaamak.
Elementul Aakaash este, de asemenea, component al temperamentului Vaata. Micsorarea spatiului din organism prin practicarea mudrei Aakaash-shaamak tempereaza Vaata (accentuata). De aceea, aceasta mudra este potrivita persoanelor avand o constitutie pronuntat Vaata (Vaata dosha).
Beneficii: Mudra Aakaash-shaamak poate fi utilizata in tratarea urmatoarelor afectiuni:
1. Senzatii de insensibilitate sau amorteala in organism sau in diverse parti ale acestuia precum cap, piept, abdomen, etc.,
2. Boli ale urechilor, precum dureri, tiuituri (sunete), ameteala, surditate dobandita.
Durata: In cazuri de dureri acute ale urechilor, vertijuri, sau amorteli acute, practicati aceasta mudra pana la disparititia tulburarii. Pentru afectiuni cronice ale urechilor sau amorteli cronice practicati aceasta mudra cate 30-45 de minute sau trei reprize de cate 10-15 minute in fiecare zi.
Perioada ideala: Pentru tulburari cronice, practicati aceasta mudra, daca e posibil, in orice perioada a zilei in afara intervalului 2.00 - 6.00 am/pm pentru rezultate mai bune.
Precautii: Medici experimentati considera ca practicarea acestei mudra ar trebui intrerupta imediat ce afectiunea a fost inlaturata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu