miercuri, 22 august 2012

Traind ca o Familie Umana


Zidurile dintre oameni devin tot mai inalte si mai groase, fie ca vorbim despre barbati si femei, tineri si batrani, instariti si saraci. Si totusi visul spiritual al unitatii persista. Mai credem ca Dumnezeu este un Maestru al Unimii care vrea sa traim in armonie - intre vecini, intre comunitati, intre religii si intre natiuni.
Si totusi, in aceste timpuri tensionate, se intampla exact contrariul. Competitia continua a impins indivizii spre separare. Mass Media si politicienii vorbesc mereu despre dusmani in mijlocul nostru si in jurul nostru.
Daca vom avea curajul sa privim in ochii celorlalti vom vedea ca suntem copii ai aceluiasi Dumnezeu si membri ai aceleasi familii umane.
Chiar daca oamenii din diferite traditii nu vor ajunge la un acord total, putem munci impreuna pentru a crea o cultura a nonviolentei, a respectului pentru viata, a ordinii economice si sociale si a parteneriatului intre barbati si femei. Iata cateva practici spirituale pentru atingerea acestui ideal.

  • Treci peste o limita spre o persoana de rasa diferita, de alta varsta sau cultura.
  • Termenul "efectul fluturelui" (butterfly effect) se refera la idea ca o actiune minora intr-un loc, precum bataia din aripi a unui fluture, poate avea un impact major in alt loc, cum ar fi o tornada in China. Fara sa mergem atat de departe, este bine sa ne gandim la efectul pe care actiunile noastre il poate avea undeva, departe de noi. Gandeste-te in fiecare zi la efectul pe care il poate avea una din actiunile tale din acea zi.
  • Roaga-te pentru cineva pentru care nu ai facut-o niciodata.
  • Cand ai un moment liber, la munca sau in mijlocul unui grup de oameni, gandeste-te putin la lucrurile pe care le aveti in comun. Cum iti poti exprima aprecierea pentru ceea ce aveti in comun?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu