miercuri, 22 august 2012

Practici spirituale - Atentia

Practica de baza
Mai numim atentia - concentrare, constienta, vigilenta, amintire. Trebuie sa stam mereu vigilenti, altfel putem pierde elemente importante pentru viata spirituala - momente de gratie, oportunitati pentru care sa fim recunoscatori, dovezi ale conexiunii noastre cu ceilalti, semne ale prezentei Spiritului. Partea buna este ca atentia poate fi exersata oriunde, oricand, in orice imprejurare.
Incepe prin a face un singur lucru odata. Focalizeaza-ti atentia la ceea ce se intampla in acel moment. In mod sigur si fara nicio indoiala vei descoperi o lume plina de minuni. Fii mereu atent la detalii.


Cum te poate ajuta aceasta practica
Cei mai multi dintre noi prezinta simptome ale lipsei de atentie intr-un moment sau altul. De fapt, este mai greu decat credem sa fim mereu atenti. Probabil suntem cu usurinta distrasi de preocupari banale, de mesaje media, suntem gata sa ne lasam prinsi intr-o conversati sau sa ne pierdem in sirul nesfarsit de informatii disponibile in jurul nostru.
Este evident ca fara atentie, ajungem sa traim prinsi intr-o uimire permanenta, fara nicio semnificatie. Si pentru ca nu inregistram nimic in mod constient, ajungem sa fim storsi de energie.
Uneori, insa, lipsa de atentie are un efect invers: totul se inregistreaza si nu stim ce sa facem cu informatiile. Suntem atat de bombardati de stimuli, incat nu ne putem concentra la nimic. Ne simtim coplesiti. Ne simtim, cu alte cuvinte, stresati.
Atat pentru lipsa de energie, cat si pentru stres, atentia este un bun factor corector.

Citate despre atentie:

Calitatea unei vieti depinde de calitatea atentiei. Cu cat acorzi mai multa atentie unui lucru, cu atat devine mai important in viata ta.
                                                         (Deepak Chopra)


Cand acorzi atentie unui obiect, aduci binecuvantare asupra lui. Pentru ca prin contemplare, stii ca acel lucru este absolut nimic fara divinitatea care-l strabate. Prin aceasta constientizare, dai mai multa vitalitate acelui obiect din sursa divina a vietii.
                                                         (Dov Baer of Mezritch)

Atentia, vigilenta, concentrarea nu sunt usoare. Cred ca este cea mai mare provocare spirituala pentru noi.
                                                        (Diana L. Eck)

Emotiile raspund imediat la realitate. Ele sunt cea mai vigilenta forma de atentie.
                                                        (James Hillman) 

Exista o forma de comunicare a naturii, a pamantului. Insa, in cea mai mare parte a timpului nu suntem destul de linistiti, de tacuti pentru a intelege povestea.
                                                       (Linda Hogan)

Atentia este intentia de a trai fara rezerva aici si acum.
                                                       (Timothy Miller)

Datorita lipsei de atentie, in fiecare zi mii de forme de iubire trec pe langa noi.
                                                       (Evelyn Underhill)

Pentru a aprecia adevarata valoare a tuturor lucrurilor, trebuie sa acordam atentie deplina vietii. Practica spirituala ne poate ajuta sa ajungem la aceasta constienta fara o calatorie in spatiu.
                                                       (Jack Kornfield)

Acele lucruri carora le acordam atentie infloresc.
                                                       (Victoria Moran)

Permiteti-mi sa va spun ca daca toti oameni ar fi constienti, daca ar fi prezenti in fiecare moment al vietii lor, ei ar descoperi o lume complet noua. Ar realiza deodata, ca lumea este complet diferita de ceea ce credeau ei ca e.
                                                      (Jacques Lusseyran)

 
Muzica
Variatiunile Goldberg (BWV988) pentru clavecin sau pian ale lui Johann Sebastian Bach constau dintr-o arie in Sol Major, 10 grupuri de cate trei variatii si o reafirmare a ariei. Ascultarea diferentelor de stil, ritm, frazare si accente in cele 30 de variatiuni necesita concentrare. Dupa ce te concentrezi asupra elementelor distincte ale fiecarei variatiuni, repetarea ariei suna incantator de plina si bogata
Odata ce ne concentram asupra detaliilor, ceea ce cunoastem deja capata un sens mai adanc.

Semnale, reamintiri, promisiuni, binecuvantari
• Sunetul telefonului poate fi un semnal pentru a practica atentia.
• Cand privesti un muzician, aminteste-ti de importanta concentrarii.
• Promite-ti in timp ce saluti dimineata un membru al familiei, un prieten sau un coleg sa fii atent la nevoile lui sau ale ei din acea zi.
• Binecuvantat este Dumnezeu care ne-a dat atentia ca instrument pentru descoperiri si pentru a ne putea purta de grija.


Rugaciuni, Mantre
O rugaciune prin respiratie sau o mantra care este potrivita pentru aceasta practica, dar de asemenea, pentru orice exercitiu de atentie este sugerata de cuvintele lui Iisus in gradina Getimanilor.
Inspiratie: Ramai aici, minte...
Expiratie: Si stai treaza impreuna cu mine.

Exercitiu de imaginatie
Rabbi Dov Baer din Mezritch, un intelept hasidic spunea: "Cand privesti cu atentie un obiect, ii transferi binecuvantarea ta." Iata un exercitiu de imaginatie bazat pe acest tip de atentie.
Inchide ochii. Inspira de trei ori lung si expira lent. Imagineaza-te acasa, intr-o camera familiara tie. Priveste in jur si observa decorul si culorile din camera. Simte orice miros sau sunet din camera.
Expira o data. Concentreaza-te asupra unui obiect din camera. Poate fi mic sau mare. Priveste-l cu multa atentie si urmareste binecuvantarile care curg prin fascicolul privirii tale. Apoi deschide ochii.


Practica zilei
El privea oceanul si a spus, "Priveste peisajul, tanara doamna. Priveste peisajul."
In fiecare zi incerc sa fac ce a spus el. Incerc sa privesc peisajul. Asta e tot. Cuvinte simple ale unui om fara un ban in buzunar, fara casa. Priveste peisajul. Cand fac ce spune el nu sunt niciodata dezamagita.
                                                    Anna Quindlen in A Short Guide to a Happy Life
 
Pentru a practica acest gand: Fa-ti timp sa vezi cu adevarat ceea ce e in fata ta.


Exercitii spirituale
 
Poetul si medicul William Carlos obisnuia sa tina un carnetel de notite langa el in care nota "Lucruri pe care am remarcat azi ca nu le-am remarcat pana azi". Practica acest exercitiu. Aminteste-ti in fiecare dimineata ca in acea zi vei vedea ceva nou sau vei vedea cu alti ochi un lucru deja familiar. Seara, descrie descoperirile tale familiei sau prietenilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu