duminică, 12 iunie 2011

Mudre de baza - Mudra Aakaash / Akaash Vardhak

Cunoscuta ca si Aakaash mudra, aceasta mudra stimuleaza elementul (inactiv) Aakaash (eter sau spatiu) din corp.
Metoda: Aceasta mudra se formeaza prin unirea varfurilor degetelor mijlocii cu cele ale degetelor mari.




Efecte: Mudra Aakaash-vardhak mareste elementul aakaash (spatiu) din corp. Deoarece spatiul din corp este parte a spatiului exterior (aakaash sau cosmos), practicand aceasta mudra reunim constiinta individuala (aatmaa) cu cea colectiva (Paramaatmaa sau Dumnezeu). Emotiile negative precum frica, mania, tristetea, etc., sunt inlocuite de emotii si ganduri pozitive.
Cresterea spatiului interior mentionata anterior se produce prin eliminarea reziduurilor metabolice din organism. Astfel, mudra Aakaash-vardhak este o mudra de detoxifiere. Marirea spatiului interior permite celorlalte patru elemente din corp: vaayu (aer), agni (foc), jal (apa) si prithvi (pamant) sa creasca, asigurandu-le spatiu de actiune. Astfel, mudra Aakaash-vardhak este benefica impreuna cu mudrele care stimuleaza cele patru elemente (ex. mudra Vaayu-vardhak, mudra Prithvi-vardhak, mudra Agni-vardhak, mudra Jal-vardhak).
In general, mudra Aakaash-vardhak este excelenta pentru stimularea gandurilor nobile si ajuta practicianul sa faca pasi rapizi pe calea spre moksha (salvare). De asemenea, ajuta persoanele care doresc progrese importante in arta meditatiei.
Elementul Aakaash este, de asemenea, o componenta o caracterului Vaata. De aceea, mudra Aakaash-vardhak intareste Vaata in corp. Ar trebui practicata cu moderatie de catre persoanele cu constitutia Vaata.

Beneficii: Practicarea mudrei Aakaash-vardhak ajuta la dezvoltarea gandurilor nobile, elevate, a intuitiei si a puterilor extrasenzoriale (ESP), la detoxifierea organismului prin eliminarea reziduurilor metabolice (prin aerul expirat, transpiratie, urina si materii fecale), la depasirea sentimentului de greutate a organismului sau a unor organe, la depasirea discomfortului creat de alimentarea in exces, la ameliorarea senzatiei (si durerilor) de cap greu (datorate sinuzitelor sau migrenelor), de urechi (datorate infectiilor), de piept (datorate infectiilor sau astmului), etc., a hipertensiunii, aritmiilor, anginei pectorale, etc.
Durata: intre 30 si 45 de minute in fiecare zi, fie intr-o singura sesiune fie in trei de cate 10-15 minute.
Perioada ideala: Desi mudra Aakaash vardhak poate fi practicata oricand in timpul zilei, intre 2.00 si 6.00 am/pm da rezultate mai bune.
Precautii:
Persoanele cu constitutie pronuntat Vaata prakruti ar trebui sa practice aceasta mudra (daca este strict necesar) cu moderatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu