joi, 9 iunie 2011

Principii Ayurveda


Universul este compus din cinci elemente de baza care se manifesta in corpul uman prin cele trei principii mentionate in Ayurveda, stiinta indiana antica a vietii, sanatatii si medicinei. Cele trei principii ayurvedice sunt: Vaata, Pitta si Kapha. Sanatatea este consecinta naturala a functionarii echilibrate si controlate a celor cinci elemente. Excesul sau deficienta oricarui element afecteaza sanatatea si provoaca imbolnaviri.

Aerul si Spatiul creeaza impreuna Vaata.
Focul si Apa creeaza impreuna Pitta.
Pamantul si Apa creeaza impreuna Kapha.

Constitutia Vaata

Oamenii avand contitutia de tip Vaata sunt, in general, subdezvoltati fizic. Pieptul lor este plat, iar venele, fibrele musculare si tendoanele sunt vizibile. Au tenul maroniu, pielea rece, dura, uscata si crapata. De obicei sunt prezente cateva alunite care au o tenta inchisa la culoare.
Oamenii Vaata sunt, in general, sau prea inalti sau prea scunzi, cu un aspect fizic care scoate in evidenta incheieturile si capetele oaselor datorita slabei dezvoltari musculare. Parul le este buclat, rar, genele sunt subtiri, iar ochii lipsiti de stralucire. Ei pot sa fie cufundati in orbite, mici, uscati, activi, iar tesutul conjunctiv este uscat si neclar. Unghiile le sunt dure si sfaramicioase. Nasul are forma incovoiata si este indreptat in sus.
Fiziologic vorbind, apetitul si digestia lor sunt variabile. Oamenii Vaata adora dulciurile, gusturile acre si sarate si le plac bauturile fierbinti. Cantitatea de urina produsa este redusa, iar scaunul le este uscat, tare si in cantitati mici. Au tendinta de a transpira mai putin decat celelalte tipuri de constitutii. Pot sa aiba somnul deranjat si vor dormi mai putin decat alte tipuri de oameni. Mainile si picioarele le sunt adeseori reci.
Acesti oameni sunt creativi, activi, alerti si neobositi. Vorbesc repede si au mersul grabit, dar istovesc repede.
Psihologic, sunt caracterizati prin memorie scurta, dar minte agera, intelegand lucrurile foarte usor. Vor intelege imediat, dar vor uita repede. Au vointa redusa, tendinte de instabilitate mentala si sunt putin toleranti, intelegatori sau indrazneti. Puterea lor de argumentare este slaba si sunt nervosi, tematori si anxiosi.
Fiecare tip de constitutie prezinta anumite moduri de a interactiona cu mediul inconjurator. Persoanele Vaata au tendinta de a castiga bani repede, dar ii si cheltuie repede, Prin urmare, de obicei raman saraci.

Persoanele cu constitutia Vaata sunt predispuse la afectiunile corespunzatoare mudrelor Vaayu-shaamak, Vaata-naashak si Apaan-vaayu.



Constitutia Pitta

Aceste persoane au greutate corporala medie, sunt suplie, iar aspectul fizic poate fi delicat. Pieptul nu le este la fel de plat ca si al celor din constitutia Vaata, iar proeminentele venelor si tendoanelor sunt mai reduse. Au multe alunite si pistrui care sunt vinetii sau maroniu-rosii. Oasele nu sunt la fel de proeminente ca si ale celor cu constitutie Vaata. Musculatura le este dezvoltata moderat.
Tenul poate sa fie aramiu, galbui, rosiatic sau albibicios. Pielea le este moale, calda si mai putin zbarcita decat la Vaata. Parul are fire subtiri, matasoase, rosii sau maro si are tendinta de a incarunti/cadea prematur. Ochii pot sa fie gri, verzi sau caprui; globurile oculare au proeminenta moderata. Tesutul conjunctiv e umed si aramiu. Unghiile le sunt moi. Forma nasului este ascutita, iar varful este, de obicei, rosiatic.
Fiziologic vorbind, acesti oameni au metabolismul puternic, o buna digestie si, de aceea, un apetit ridicat. Persoanele Pitta consuma, de obicei, cantitati mari de mancare si lichide. Au o pofta naturala pentru dulciuri, gusturi amare sau aspre si le plac bauturile reci. Somnul lor este de durata medie, dar fara intrerupere. Produc o cantitate mare de urina, iar scaunele le sunt galbui, lichide, moi si in cantitati mari. Au tendinta de a transpira excesiv. Temperatura corpului poate sa le creasca rapid, iar mainile si picioarele le sunt calde. Nu le place soarele, caldura sau munca grea.
Psihologic, persoanele Pitta au o putere de intelegere buna; sunt foarte inteligente si istete si pot fi buni oratori. Au tendinte emotionale indreptate spre ura, manie si gelozie.
Sunt oameni ambitiosi, carora, in general, le pace sa fie lideri. Apreciaza prosperitatea materiala si, de obicei, starea lor materiala este moderata. Le place sa isi expuna bogatia si luxul.

Persoanele avand contitutia Pitta sunt predispuse spre afectiuni corespunzatoare mudrelor Prithvi-vardhak, Pitta-shaamak si Shankh.


Constitutia Kapha

Oamenii cu constitutia Kapha au corpurile bine dezvoltate. Au tendinta puternica de a fi supraponderali. Pieptul le este proeminent. Venele si tendoanele celor din Kapha sunt greu de vazut datorita pielii groase si a musculaturii bine dezvoltate. Oasele nu le sunt proeminente.
Tenul le este alb si stralucitor. Au pielea moale, stralucitoare si grasa; de asemenea, este rece si palida. Parul lor are firele groase, este inchis la culoare, moale si carliontat. Ochii sunt mari, negri sau albastri; albul ochilor este, in general, foarte alb, mare si atragator. Tesututl conjunctiv nu are tendinte de inrosire.
Fiziologic vorbind, au un apetit regulat, digestia relativ incetinita si aportul de hrana este redus. Au tendinta sa se miste incet. Iubesc gusturile iuti, amare si aspre. Scaunul le este moale si poate sa aiba o culoare pala; evacuarea este lenta. Transpira moderat. Somnul le este zgomotos si prelungit. Au o vitalitate marita evidentiata prin robustete; sunt, in general, sanatosi, fericiti si linistiti.
Psihologic, in general, sunt toleranti, calmi, iertatori si iubitori; totusi, prezinta si trasaturi de lacomie, atasament, invidie si posesivitate. Intelegerea lor este mai lenta, dar profunda; odata ce au inteles ceva, acea informatie este retinuta.
Persoanele Kapha, de obicei, sunt bogate. Castiga bani si stiu sa ii pastreze.

Persoanele avand constitutia Kapha sunt predispuse la afectiuni corespunzatoare mudrelor Prithvi-shaamak, Kapha-shaamak si Linga.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu