duminică, 26 august 2012

Practici spirituale - A fi prezent

Practica de baza
A fi prezent, in viata spirituala are mereu doua sensuri. Unul este acela de a fi prezent aici, in acest loc, iar celalalt sens este de a fi prezent acum, in acest moment. Ce inseamna in practica spirituala a fi prezent? A fi aici, acum.
Toate religiile lumii ne recomanda sa traim momentul  cu deplina constienta. Budismul Zen, in special, este recunoscut pentru promovarea momentului prezent. Hindusii, Taoistii, Iudaicii, Musulmanii, Crestinii, precum si alte confesiuni ne indeamna sa facem tot ce putem cu fiecare zi, ca o oportunitate care nu se mai intoarce.
De asemenea, sub acelasi generic de "a fi prezent" regasim exercitiul spiritual denumit "practicarea prezentei lui Dumnezeu". Aceasta inseamna recunoasterea ca Dumnezeu este aici si acum, in orice activitate a zilei, indiferent cat ar parea de neinsemnata.

Cum te poate ajuta aceasta practica
Opusurile lui a fi prezent sunt a trai in trecut si a trai in viitor. Traim in trecut atunci cand persistam in regrete. Mereu revedem intamplarile trecute, incercam sa le explicam prin prisma propriilor noastre actiuni sau ale celorlalti. Adeseori, acest mod de a gandi ne conduce spre invinovatire sau condamnare.
Traim in viitor atunci cand presupunem sau ne imaginam ce s-ar putea intampla si apoi ne atasam de aceste asteptari. Acest obicei duce adeseori la dezamagiri. Fie ca ne consumam cu asteptari pozitive (optimism), fie cu asteptari negative (pesimism), nu traim momentul prezent.
Cand ne surprindem reactionand la experientele noastre in unul din aceste feluri, cand dorim sa fim mereu altfel sau in alta parte, este momentul sa ne intoarcem in prezent. Cu ajutorul acestei practici vom fi mereu multumiti.

Citate despre "a fi prezent"

 Un lucru maret legat de imbatranire este ca nimic nu duce nicaieri. Totul tine de prezent.
                                                             (Joseph Campbell)


Ne pierdem o multime de timp dorindu-ne sa fim in alta parte, in alt fel.
                                                            (Robert Farrar Capon)

Fiecare secunda pe care o traim este un moment nou si unic al Universului -  un moment care nu a mai fost niciodata si nu va mai fi a doua oara.
                                                            (Pablo Casals) 

Prezentul este singurul timp. Cum ne relationam la el, creeaza viitorul. Cu alte cuvinte, daca dorim sa fim mai agreabili in viitor, este pentru ca in prezent ne dorim acest lucru. Ce facem se acumuleaza; viitorul este rezultatul a ceea ce facem chiar acum.
                                                           (Pema Chödrö)

Momentul prezent contine bogatii infinite in spatele celor mai marete visuri, dar te vei bucura de ele doar in masura credintei si iubirii tale. Cu cat iubeste mai mult un suflet, cu atat el isi doreste mai mult, spera mai mult, gaseste mai mult. Vointa lui Dumnezeu se manifesta in fiecare moment, un ocean imens pe care numai inima il poate cuprinde, pe masura ce se revarsa cu credinta, incredere si iubire.
                                                         (Jean-Pierre De Caussade)

Fiecare moment este enorm si el este tot ce avem. Viata noastra este o cale de a invata sa ne trezim inainte de a muri.
                                                        (Natalie Goldberg)

Un baiat de 12 ani, cand a fost intrebat de tatal sau ce isi doreste pentru ziua lui, a raspuns "Tata, te doresc pe tine!" Tatal sau era rareori acasa. Era foarte bogat, dar muncea foarte mult pentru toate acestea. Fiul sau l-a trezit ca un clopot. Fiul sau a inteles ca cel mai mare dar pe care il putem oferi celor dragi este prezenta noastra reala.
                                                        (Thich Nhat Hanh)

De dimineata, devreme, pana merg in pat, in toate situatiile vietii, incerc sa imi testez motivatia si sa fiu prezent.
                                                        (Dalai Lama)

Teologic vorbind, nu cred ca poti vedea viitorul. Iudaismul traditional vede acest lucru ca o aroganta - este ca si cand ai umbla in buzunarul lui Dumnezeu.
                                                        (Dan Wakefield)

Prezentul este pamant sfant.
                                                       (Alfred North Whitehead)

Momentul prezent, asemenea bufnitei patate sau a testoasei de mare, a devenit o specie pe cale de disparitie. Totusi, imi dau seama tot mai mult ca ramanerea in momentul prezent in fata tuturor evenimentelor care incearca sa ne indeparteze de el, este cea mai inalta disciplina spirituala. Chiar as indrazni sa spun ca prezenta este insasi salvarea noastra; momentul prezent, trait deplin este chiar poarta noastra spre viata vesnica.
                                                       (Philip Simmons)

Momentul prezent e incantarea noastra. O vedem ca pe o oportunitate catre gratie si mister. Este sursa noastra de sfintenie.
                                                       (Mary Margaret Funk)

Nu putem deveni cu adevarat buni intr-un mod mai eficient, mai minunat si mai usor decat prin simpla utilizare a ceea ce ne ofera Dumnezeu: acceptarea fiecarui moment al vietii noastre.
                                                       (Jean Pierre de Caussade)

Daca noi putem sa ne facem treaba aici, dincolo va avea grija singur de el.
                                                       (Mohandas K. Gandhi)


Muzica
Fiecare parte a Simfoniei No.6 in Fa Major, Op.68, cunoscuta si sub numele de Simfonia Pastorala, a lui Beethoven, este un moment prezent distinct prin sunetele sale, prin spiritul sau si prin darurile catre ascultator. In prima parte, intitulata "Trezirea sentimentelor de bucurie la sosirea la tara," compozitorul foloseste o tema melodica repetitiva pentru transmite sentimentul pe care il are fiind cuprins de impresii frumoase, una dupa alta. A doua parte, "Scena la rau" este o evocare minunata a experientei  pe care ti-o oferta linistea atunci cand meditezi langa o apa; aprope de final auzim distinct o privighetoare, o prepelita si un cuc. Ultimele trei parti ne audc o "Adunare vesela tarani" intrerupta de o "Furtuna" dramatica si apoi restaurarea calmului in "Cantecul ciobanilor: Fericirea, sentimente de multumire dupa furtuna".


Semnale, reamintiri, promisiuni, binecuvantari
• Cand iti iei cafeaua, ceaiul sau laptele de dimineata, poate fi semnalul sa iti amintesti sa fii prezent.
• Cand stai pe o banca, aminteste-ti de bucuria de a fi pur si simplu prezent in mijlocul a tot ce te inconjoara.
• Promite-ti ca atunci cand esti bolnav, sau iti amintesti de o boala din trecut, sa apreciezi fiecare moment al vietii.
• Binecuvantata este Iubirea Nevazuta care este prezenta alaturi de noi.


Rugaciuni, Mantre
"Fii Aici Acum" al lui George Harrison din albumul Living in the Material World este in parte muzica, in parte incantatie, facandu-l o buna mantra
Inspiratie: Fii Aici...
Expiratie: Acum


Exercitiu de imaginatie
Spiritualitatea Africano-Americana adeseori certifica prezenta palpabila a lui Dumnezeu in viata de zi cu zi. Unele imagini din cantecele lor le vom folosi in urmatorul exercitiu.
Inchide ochii. Expira de trei ori. Simte si vezi mainile pretioase ale lui Dumnezeu tinandu-le pe ale tale. Stii ca Dumnezeu te tine pe tine si intreaga Lume in mainile Sale.
Expira de trei ori. Simte prezenta lui Dumnezeu la mainile tale. Simte prezenta lui Dumnezeu la picioarele tale. Simte prezenta lui Dumnezeu peste tot in jurul tau. Simte lumina lui Dumnezeu stralucind prin tine. Lasa-ti lumina sa straluceasca. Apoi deschide ochii.



Practica zilei
Locul in care esti acum, Dumnezu l-a incercuit pe harta pentru tine.
                                                                       Hafiz 

Pentru a practica acest gand: Recunoaste ca esti acolo unde trebuie sa fii si acesta e pamant sfant.


Exercitiu spiritual
 
Scrisul intuitiv liber te pune in legatura cu prezentul, adeseori la nivel foarte adanc. Pentru a incerca, deschide un jurnal la o pagina goala; relaxeaza-te si goleste-ti mintea. Apoi scrie sau deseneaza orice iti vine, chiar daca pare sa nu aiba vreun sens. Unii oameni descopera ca scriind foarte repede, folosindu-si mana stanga (sau dreapta pentru stangaci), sau scriind fara sa priveasca pagina realizeaza acest tip de gandire spontana.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu